7 min read

Plunge pool: voordelen, kosten & ervaringen

Plunge pool - luxe plunge pool in achtertuin

Zit je eraan te denken om een plunge pool in je tuin te plaatsen? Erg begrijpelijk, want plunge pools bieden je veel voordelen. In dit artikel leer je alles wat je wil weten over plunge pools.

Je komt te weten wat het is, wat er bij de aanschaf komt kijken, waarom het zo’n fijn zwembad is en je hoort wat andere gebruikers van dit type zwembad vinden.

Plunge pool - wat is het, voordelen en ervaringen

Inhoudsopgave

Navigeer via onderstaande links gemakkelijk naar de verschillende onderwerpen uit dit artikel: 

Wat is een plunge pool?

Plunge pool- betekenis waterval

Een plunge pool is kortgezegd een klein zwembad oftewel mini zwembad. 

Maar waar komt de benaming ‘plunge pool’ eigenlijk vandaan? De term is afgeleid van een waterval. De bodem onder een waterval slijt langzaam uit.

Hierdoor ontstaat er een inkeping op de plek waar het water de bodem raakt. Hier ontstaat een klein zwembadje. Dit natuurverschijnsel noemt met een plunge pool.

Maar hoe groot is zo’n ‘klein’ zwembad dan ongeveer? Lees hier meer over in het volgende kopje.

Hoe groot is een plunge pool?

De grootte verschilt per plunge pool. Tot en met welke afmetingen spreken we eigenlijk van een plunge pool? Dit is erg subjectief, want wat is klein?

Om je toch een indicatie te geven zijn dit de afmetingen van de zwembaden uit ons eigen assortiment:

De ideale afmeting van een zwembad bepaal je natuurlijk zelf. Ga na wat je verwacht van je zwembad en stel jezelf de volgende vragen:

 • “Met hoeveel mensen wil ik er in zwemmen?”
 • “Hoeveel ruimte heb ik in mijn tuin?”

Stel jezelf deze vragen en bepaal welke zwembadafmeting het beste past bij jouw specifieke situatie.

Plunge pool -afmetingen voorbeeld uit een tuin

Waarom een plunge pool? De voordelen

Maar waarom zou je een plunge pool aanschaffen? Hier zijn tal van redenen voor. Lees verder en ontdek waarom een plunge pool zo’n fijn zwembad is.

Zoals je hiervoor al kon lezen is een plunge pool relatief klein. Dit geeft je meerdere voordelen:

 • Een klein zwembad bevat logischerwijs minder water dan een groot zwembad. Het kost daarom ook veel minder geld om een plunge pool te verwarmen. En heel het jaar door gebruik maken van het zwembad is ook eindelijk een betaalbare optie!

 • Het filteren van het water kost je minder energie. Logisch want er is minder water om te filteren. Een plunge pool is al met al een vrij duurzaam zwembad.

 • Een plunge pool is makkelijk te onderhouden. Een kleiner formaat betekent minder vuil en minder tijdrovende onderhoudswerkzaamheden

 • Een plunge pool past in bijna iedere tuin

 • Het is het perfecte bad om lekker in te ontspannen en af te koelen, maar juist ook om in aan je gezondheid te werken (hierover meer in het vervolg van deze blog).  

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Normaal gesproken heeft een klein zwembad (zoals een plunge pool) ook één groot nadeel.

Denk er maar eens over na. Lijkt het je mogelijk om fatsoenlijk te zwemmen in een zwembad van 4 tot maximaal 6 meter lang?! Je zal voor je het weet je hoofd tegen de kant stoten; niet ideaal dus om baantjes in te trekken. 

Maar is een plunge pool dan niks voor mensen die sportief willen zwemmen? Dit is zeker niet meer het geval!

Tegenwoordig bestaan er namelijk ook plunge pools zonder dit probleem. Dit soort mini zwembaden combineren de voordelen van een standaard zwembad met het sportieve zwemaspect van een groot zwembad. Een win-winsituatie, vind je ook niet?!

Plunge pool - voordelen

Maar hoe is het mogelijk om sportief te zwemmen in zo’n klein zwembadje? Dit is simpel te verklaren: ‘tegenstroom’.

Een zwembad met tegenstroom zorgt ervoor dat je zwemt zoals in een groot zwembad. Deze tegenstroom wordt via een propeller opgewekt.

Al met al een hoop voordelen. Hieronder een handig overzicht van alle voordelen van zo’n mini zwembad:

 • Je kunt er heel het jaar in zwemmen, ook in de winter

 • Minder aanlegkosten dan bij een lang zwembad waarin je baantjes kan trekken

 • Je kan écht zwemmen op een klein oppervlak

 • Laagdrempelig en tijdsefficiënt sporten in je eigen tuin.

Voor wie is een plunge pool juist niet geschikt?

Een plunge pool heeft vele voordelen, maar is daarmee niet gelijk voor iedereen geschikt. Het eerlijke verhaal is dat een plunge pool erg verschilt ten opzichte van een standaard zwembad of een zwemkanaal bijvoorbeeld. 

Heb je toevallig kinderen? Dan weet je hoe zij zich gedragen in en rondom het zwembad. Voordat je het weet hoor je ze "bommetje!" roepen. Hard in het zwembad springen kun je beter niet doen in een plunge pool. Een plunge pool is namelijk vrij ondiep. 

Plunge pool - spelende kinderen in zwembad

Zoek je een zwembad waar je met een groot aantal vrienden lekker in wil badderen? Ook dan is een plunge pool misschien niet het zwembad voor jou. Dat wil niet zeggen dat een plunge pool niet geschikt is om lekker in te relaxen. Er passen gewoon niet meer dan een mannetje of 5 in!

En tot de conclusie gekomen dat een plunge pool wel perfect bij jou past? Mooi, maar voordat je geniet van zo’n zwembadje in je tuin zal je eerst je zwembad moeten aanleggen of laten aanleggen, want hoe ga je er anders in zwemmen? Bepaal eerst of je zelf het bad aanlegt of dat je het door een professional laat doen.

Kun je zelf een plunge pool aanleggen?

Om een lang verhaal kort te maken: ja, dat kan!

Het is mogelijk om zelf een gat te graven in je tuin en daar een zwembad van te maken. De vraag is echter of je dit wel moet willen. Wanneer je even de tijd neemt om op een rijtje te zetten wat er allemaal nodig is om een plunge pool aan te leggen, wordt vaak geconcludeerd dat de doe-het-zelfmanier niet de juiste is.

Plunge pools zijn weliswaar klein in formaat, maar het blijven zwembaden. De voorbereidingen en werkzaamheden bij het aanleggen van een plunge pool, zijn vergelijkbaar met die van een normaal zwembad. Veruit de meeste mensen hebben niet de vaardigheden om een plunge pool zelf te installeren.

Plunge pool - aanleg

De meeste doe-het-zelvers willen geld besparen. De realiteit is dat het op de lange termijn vaak juist meer geld kost! Wanneer het mis gaat moet er alsnog een professioneel bedrijf ingehuurd worden. Deze partij moet dan afmaken waar jij aan begonnen bent, of in het ergste geval, helemaal opnieuw beginnen.

Zonder de juiste voorbereiding of vaardigheden beginnen aan zo’n groot project, kan grote financiële gevolgen hebben. Denk dus goed na voordat je besluit zelf een plunge pool aan te leggen.

Wanneer je professionele partijen inhuurt, zie je jouw droom plunge pool gerealiseerd worden, zonder daarvoor zelf in de modder te moeten staan. Maar dat is niet het enige voordeel van een externe hulp inschakelen:

 • Het hele project zal véél sneller en soepeler verlopen.

 • Er is geen noodzaak om benodigd materiaal zelf te kopen of huren. Dat scheelt enorm veel geld. Deze kostenpost wordt door doe-het-zelvers vaak onderschat.

 • Meer oog voor details. Je hebt een sparringpartner die mee kan denken en advies kan geven waar nodig. Sommige ideeën die je zelf hebt, zijn wellicht helemaal niet handig.

 • Krijg hulp bij het aanvragen van vergunningen of oplossen van andere bouwkundige restricties. Als je er alleen voor staat, kan dit voor enorme hoofdpijn zorgen!

Waar plaats je een plunge pool?

Plunge pools plaats je waar je dat maar wil. Je plaatst je zwembad binnen of buiten en je hebt de keuze om het bad zowel boven als onder de grond te plaatsen. Alle opties zijn mogelijk!

Kies je ervoor om je zwembad buiten te plaatsen? Houd dan wel rekening met zonlicht-inval en met omringende bomen. Zo zorg je voor zoveel mogelijk zonlicht en voorkom je dat er allerlei bladeren in je plunge pool vallen. Dit laatste scheelt je weer onderhoud. 

Plunge pool - plaatsing

Plaats je je plunge pool buiten én in de grond? Dan is de fundering essentieel. Door een goede fundering voorkom je dat je zwembad wegzakt en je tuin beschadigt. 

Een plunge pool kopen. Wat komt erbij kijken?

Heb je besloten dat je een plunge pool wil? En heb je ervoor gekozen om je zwembad bij een professial af te nemen? Erg verstandig.

Maar wat komt er verder kijken bij de aanschaf? Vraag jezelf eerst het volgende af: "Koop ik een plunge pool zonder tegenstroom of een plunge pool mét tegenstroom?"

Hieronder wat extra informatie per optie: 

 • Bij een plunge pool zonder tegenstroom kan het complete project vaak uitbesteed worden aan één partij. Dit kan een aannemer, hovenier of zwembadbouwer zijn. Deze graaft het gat, bouwt het zwembad én werkt deze af. Een totaaloplossing dus. Maar géén tegenstroom.

 • Bij een plunge pool mét tegenstroom zijn er meestal twee partijen betrokken. Een zwembadbouwer die gespecialiseerd is in tegenstroominstallaties én een lokale aannemer of hovenier die de bouwkundige voorbereidingen verzorgd. Denk hierbij aan het graven van een gat en eventueel het versterken van de ondergrond met fundering. De fundatie van je zwembad is essentieel en afhankelijk van de ondergrond die in jouw tuin ligt. 

Het kopen van een plunge pool, met of zonder tegenstroom, is een proces waar vaak maanden overheen gaan. Informatie inwinnen, proefzwemmen, opties kiezen, een geschikte hovenier of aannemer vinden… Kortom, er komt best wat bij kijken.

Het hele traject is onder te verdelen in verschillende fases:

 1. De oriëntatiefase
 2. De aankoopfase
 3. De bestelfase
 4. De bouwfase
 5. De opleverfase

BEKIJK HIER UITGEBREID DE PROJECT FASES

Wat kost een plunge pool?

Plunge pool - kosten

Een standaard plunge pool kost je ongeveer €5.000. 

De gemiddelde plunge pool bij SWIMM gaat over de toonbank voor €50.000. Deze plunge pool heeft voor die prijs wel het meest geavanceerde zwemsysteem dat er is!

Een plunge pool zonder tegenstroom, of met simpele jetstream, kan voor aanzienlijk minder geld gekocht worden. Deze zwembaden bieden je helaas niet de perfécte zwemervaring zoals de plunge pools van SWIMM dat doen. 

Het prijskaartje van een plunge pool kan dus erg variëren. Het is afhankelijk van veel factoren: Wat zijn de afmetingen? Wil je een tegenstroominstallatie? Welk waterbehandelingsysteem geniet de voorkeur?

Een eenduidig antwoord op de vraag wat een plunge pool kost is er dus helaas niet. 

Wil je zelf alvast wat gaan puzzelen? Download dan het informatiepakket. Hierin staan prijslijsten met alle opties. Binnen een paar minuten weet jij wat jouw droom plunge pool gaat kosten.

Plunge pool ervaringen

Een leverancier van plunge pools zal altijd vol lof spreken over zijn zwembadassortiment. Maar zegt het niet veel meer als de daadwerkelijke gebruikers tevreden zijn? Hieronder laten we mensen aan het woord die vertellen over hun plunge pool ervaringen met het bad van SWIMM: White Client Review Instagram Post (Fotokaart) (2)

De plunge pools van SWIMM worden zelfs gebruikt door een aantal bekende topsporters. Hier zijn we erg trots op! Ranomi en Maarten vertellen je over hun plunge pool ervaringen:

De ervaring van Ranomi Kromowidjojo:
"Ik kan letterlijk mijn badpak aantrekken, de deur uitlopen en ik spring in mijn eigen zwembad. Ik vind het vooral fijn dat ik de stroming op de seconde nauwkeurig kan instellen en dat er niet maar drie standen opzitten."

De ervaring van Maarten van der Weijden:
“Toen ik voor het eerst in de Swimm gezwommen had, ging ik meteen op het internet zoeken naar records om te verbreken. Het zwembad brengt het ingewortelde competitie gevoel in me naar boven."

Het uitgebreide verhaal van Jeroen:
Ben je benieuwd naar het uitgebreide verhaal van een trotse plunge pool eigenaar? Jeroen vertelt je hieronder zijn ervaringen: 

 

Interesse gekregen in een plunge pool?

Lijkt het je wel wat, zo’n plunge pool in je tuin?

Download hieronder het informatiepakket voor meer informatie. Met deze informatie heb je alles wat je moet weten en ben je optimaal voorbereid op de aanleg van jouw ideale zwembad. Veel plezier alvast gewenst met je plunge pool!

CTA informatie pakket

Prefab zwembad: voordelen, kosten [+ een kleine variant]

Veel mensen dromen van een eigen zwembad. Heb je er de ruimte en enigszins budget voor, sta je voor het eerste probleem. De keuze is reuze en het...

Read More

Waarom is zwemmen zo geschikt voor ouderen?

Nederlanders worden steeds ouder. Wie de komende jaren met pensioen gaat, heeft statistisch gezien een resterende levensverwachting van rond de 20...

Read More

Zwembad of zwemvijver: voordelen, nadelen + kosten

Wie een eigen tuin heeft, mag zich gelukkig prijzen vanwege de vele sportieve en recreatieve mogelijkheden. Voor velen is een watergedeelte de...

Read More