Waarom is zwemmen zo geschikt voor ouderen?
Nederlanders worden steeds ouder. Wie de komende jaren met pensioen gaat, heeft statistisch gezien een resterende levensverwachting van rond de 20...
Nieuwjaarsduiken worden steeds populairder. Op meer dan 200 locaties trotseren jaarlijks zo'n 50.000 mensen het koude water.
Zoals ook aan de outfits van sommige deelnemers te zien is, zijn deze duiken weliswaar vooral een leuk evenement. Maar zijn er wellicht goede redenen om in koud water te gaan zwemmen?
Wat doet koud water zwemmen op korte en lange termijn met het lichaam? Welke risico's zijn er en hoe kan je deze minimaliseren?
Koud water zwemmen is een hot topic. Deze blog geeft een overzicht van de centrale thema's.
De meeste mensen houden niet van kou: koud weer, koude wind, koud douchen – allemaal niet aantrekkelijk. Wat heb je eraan als tegen deze instinct in koud water gaat zwemmen?
Als je het koude water inloopt, ervaart je lichaam gedurende zo'n 20 seconden een stressreactie: je ademhaling versnelt, je hart gaat sneller kloppen, je bloedvaten vernauwen.
Stress klinkt in eerste instantie negatief - in het alledaagse leven is het dat vaak ook - maar dit soort stress levert (op termijn) tal van positieve resultaten:
Voordelen voor je lichaam
Voordelen voor je brein & je geest
Bonus: Duurzaamheid
Als je een eigen zwembad hebt, bestaan de lopende kosten vooral uit energie- en met name verwarmingskosten. Je kan maatregelen nemen om het warmteverlies te beperken, maar iedere graad Celsius die je de verwarming naar beneden bijstelt, scheelt enorm in de kosten.
Zwemmen in koud(er) water heeft dan positieve gevolgen voor jouw gezondheid én je portemonnee.
Het is belangrijk om je kou-tolerantie stukje bij beetje op te bouwen (dit helpt ook met een ander belangrijk aspect: jezelf pushen). Voor ongetrainde koud water zwemmers is in het begin een watertemperatuur van rond de 15°C aan te raden.
Begin met maximaal een minuut of twee. Luister naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is. Zeker in het begin is het beter langzaam het water in te lopen dan erin te springen.
Is de eerste "shock” van 15°C koud water verdwenen, kan je die 2 minuten prima aan, dan kan je je tolerantie stapsgewijs uitbreiden. Of je blijft langer in het water, óf je verlaagt de temperatuur met 1°C.
Gebruik voor de maximale lengte van je plons deze vuistregel:
👉 Per graad Celsius mag je 1 minuut in het water blijven.
Als het water 8°C is, mag je maximaal 8 minuten erin blijven. Niet iedereen is hetzelfde, dus verlaat het water zodra je lichaam dat aangeeft.
Je hebt zin in koud water zwemmen, je bent er goed op voorbereid (hierover later meer!) - waar kan je nu aan de slag? Plassen, meren en de Noordzee zijn voor de hand liggende opties, maar je eigen zwembad is net zo goed en biedt vele voordelen.
Er zijn in ons land talloze plekken om jaarrond in open water te zwemmen. Dit is zeker de goedkoopste optie voor koud water zwemmen en bied de mogelijkheid de winterse natuur te ontdekken.
Wees je ervan bewust dat in de winter de posten van de reddingsbrigade niet bemand zijn.
Sommige openbare buitenzwembaden zijn in de koude maanden geopend. Je ontmoet er soms gelijkgezinden, maar je bent afhankelijk van het lokale aanbod.
Steeds meer mensen kiezen voor een zwembad in eigen tuin. Compacte plunge pools zijn razend populair en in combinatie met een hoogwaardig tegenstroom-systeem kan je erin net zo goed zwemmen als in open water.
Koud water zwemmen heeft vele positieve effecten op je geest en je lichaam, maar je moet de "plotselinge” kou ook aankunnen. Zwemmen heeft een aantal specifieke effecten op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, het krijgen van een andere lichaamsbouw en een verbeterde conditie.
Er zijn gezondheidsklachten die dit in de weg kunnen staan. Denk aan hart-, schildklier- of nierklachten, hoge bloeddruk en epilepsie. Heb je een van deze klachten, wees dan extra voorzichtig of overleg eerst met je huisarts. Ook zwangere moeten extra opletten.
Koud water zwemmen traint op lange termijn je immuunsysteem, maar tijdens het zwemmen krijgt je weerstand het zwaar te verduren. Je lichaam focust op het warm blijven, daarom is er minder energie voor de "gewone” weerstand. Ga daarom niet zwemmen, als je acuut ziek bent.
Soms reageert het lichaam op de kou met spierkrampen. Als je niet goed op de signalen van je lichaam let, ligt onderkoeling op de loer.
Er zitten dus enkele haken en ogen aan koud water zwemmen. Gelukkig zijn er vele maatregelen waarmee je de risico's kunt minimaliseren.
Investeren in je eigen zwembad is investeren in de gezondheid en kwaliteit van leven, voor jou en je familie. Beleef de vrijheid te zwemmen wanneer en zo lang je maar wil.
Je hebt de mogelijkheid jaarrond te zwemmen. Zo kan je ook jaarrond profiteren van de gunstige effecten van koud water zwemmen. Ook je portemonnee wordt er blij van.
De Intelligent Pools van Swimm zijn uiterst compact en bieden een ongeëvenaarde zwemervaring. Ze werken zeer energiezuinig en zijn daarom een van de duurzaamste keuzes op de markt.
Duik in de wereld van Swimm en beleef grote moment op compact formaat.
Nederlanders worden steeds ouder. Wie de komende jaren met pensioen gaat, heeft statistisch gezien een resterende levensverwachting van rond de 20...
Wie een eigen tuin heeft, mag zich gelukkig prijzen vanwege de vele sportieve en recreatieve mogelijkheden. Voor velen is een watergedeelte de...
De gemiddelde Nederlander brengt 9 u per dag zittend door. Bovendien zit het alledaagse leven soms boordevol stress. Kortom: het is hoogste tijd om...